top of page

השפעת שדה אלקטרומגנטי פועם על כאבי מחזור בנשים עם דיסמנוריה ראשונית


רקע כללי דיסמנוריאה ראשונית היא כאבי מחזור נפוצים שחוזרים על עצמם ואינם נובעים ממחלות אחרות ומהווה גורם שכיח לתשישות ואיבוד ימי עבודה/ לימודים

מַטָרָה מטרת מחקר זה הייתה לחקור את ההשפעה של שדה אלקטרומגנטי פועם (PEMF) על מצוקת הווסת בנשים עם דיסמנוריאה ראשונית.

חולים ושיטות: בסך הכל 40 נשים הסובלות מדיסמנוריאה ראשונית נבחרו . גילם נע בין 20 ל-30 שנה. הם חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות שוות במספר: קבוצה A (קבוצת מחקר), טופלה ב-PEMF, שלוש פעמים בשבוע למשך 3 חודשים, כאשר כל מפגש נמשך 30 דקות, בנוסף לטיפול רפואי, וקבוצה B (ביקורת קבוצה שקיבלה טיפול רפואי בלבד (NSAIDs). שאלון מצוקת מחזור וסולם אנלוגי חזותי שימשו להערכת מצוקה וכאב וסת לפני הטיפול ולאחר הטיפול עבור שתי קבוצות A ו-B.

תוצאות התוצאות הראו כי יש שיפור משמעותי בציוני מצוקת הווסת ובציוני הכאב הן בקבוצות A ו-B לאחר הטיפול, לטובת קבוצה A.

סיכום PEMF יעיל בשיפור כאב דיסמנוריאה ומצוקת מחזור.

השפעת השדה האלקטרומגנטי לעומת פעילות אירובית על דיסמנוריאה ראשונית (כאבי מחזור )


רקע דיסמנוריאה היא התלונה הגניקולוגית השכיחה ביותר בקרב נשים מתבגרות וצעירות, ולכן מטרת מחקר זה הייתה לחקור את ההשפעה של שדה אלקטרומגנטי פועם לעומת פעילות אירובית על דיסמנוריאה ראשונית. מטרה: מחקר זה נערך כדי להשוות בין ההשפעה של שדה אלקטרומגנטי פועם ופעילות גופנית אירובית על דיסמנוריאה ראשונית.

נושאים ושיטות: 40 בנות שאובחנו עם דיסמנוריאה ראשונית השתתפו במחקר זה. הם נבחרו באופן אקראי. היו להם מחזורי מחזור קבועים. הגילאים : בין 16-25 שנים. אינדקס מסת הגוף (BMI) שלהם נע בין 20-25 ק"ג/מ"ר. כולם היו בתולות. בנות עם מחזורי מחזור לא סדירים או נדירים, קוצב לב, יתר פעילות בלוטת התריס, פתולוגיה של האגן ו-BMI <25 ק"ג/מ"ר או מעל 20 ק"ג/מ"ר אינן נכללות במחקר.

עיצוב: עיצוב מחקר זה היה עיצוב ניסיוני של שני קבוצות לפני מבחן ואחרי מבחן.

שיטה: הם חולקו לשתי קבוצות שוות: קבוצה א' כללה עשרים בנות וטופלה באמצעות שדה אלקטרומגנטי פועם באזור האגן, 3 פעמים בשבוע במשך ארבעה שבועות. קבוצה ב' כללה עשרים בנות וטופלה על ידי אימון אירובי, 3 פעמים בשבוע במשך ארבעה שבועות. ציון: הכאב הוערך על ידי VAS, איכות החיים הוערכה על ידי סקר קצר (SF-12) והורמון פרוגסטרון הוערך עבור שתי הקבוצות (A ו-B) לפני ואחרי הטיפול.

התוצאות מצאו כי; לפני הטיפול, לא היה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות (A ו-B) בהורמון הפרוגסטרון, VAS ואיכות החיים. במהלך שלאחר הטיפול, היה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות (A ו-B) בהורמון הפרוגסטרון (עלייה גדולה יותר בקבוצה A), VAS (ירידה גדולה יותר בקבוצה A) ובאיכות החיים (עלייה רבה יותר בקבוצה A)


סיכום: ניתן להסיק ששדה אלקטרומגנטי פועם יעיל יותר מפעילות אירובית בטיפול בדיסמנוריאה ראשונית


מחקרים רבים מתפרסמים כל שנה , רובם מצביעים על יעילות הטיפול , על תופעות לוואי מועטות וזניחות , על הכדאיות בשילוב הטיפול במיקרים של כאבים כרוניים, ואף בבעיות כרוניות אחרות (זיקפה, פיברומיאלגיה, שחיקות סחוס כאבים כרוניים גם בגיל השלישי )

מקורות: Evaluation of pulsed electromagnetic field therapy for the treatment of chronic postoperative pain following lumbar surgery: a pilot, double-blind, randomized, sham-controlled clinical trial. PMID: 29950893 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29950893 Effect of pulsed electromagnetic field on nonspecific low back pain patients: a randomized controlled trial . PMID: 30177406 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30177406

סקירה רפואית , פרופ גבי זייליג, שיבא 2021

bottom of page